Protecţie electromagnetică cu dispozitive CMO – Oscilatoare Magnetice de Compensare

Concluziile Raportului BioInitiative 2012

Concluziile Raportului BioInitiative 2012

Situl www.protectie-electromagnetica.ro oferă persoanelor care doresc sa înţeleagă poluarea electromagnetica traducerea în premiera in romana a raportului internaţional Bioinitiative, publicat pe 7 ian 2012 www.bioinitiative.org,

Prescurtari:
EMF : Campuri electromagnetice
ELF : Frecvente extrem de joase

CONCLUZII

1. În cele din urmă, aceste cateva 1800 de noi studii arata diverse efecte : anomalii de transcriere a genelor(secțiunea 5); genotoxicitate și deteriorare a catenei simple sau duble a ADN-ului (secțiunea 6); despre proteinele de stres induse de configurarea ADN-ului ​​care acționează ca o antenă RF fractal (secțiunea 7); despre condensarea cromatinei și pierderea capacității de reparare a ADN-ului în celulele umane stem (secțiunile 6 și 15), despre neutralizarea radicalilor liberi, în special melatonina (secțiunile 5, 9, 13, 14, 15, 16 și 17); neurotoxicitate la oameni și animale; carcinogeneza la om; impact puternic asupra morfologiei și funcției spermei la oameni și animale (secțiunea 18); comportamentul urmaşilor (secțiunea 18, 19 și 20); dezvoltareaa creierului si a cutiei craniene la puii de animale care au fost expuşi la radiațiile telefonului mobil în timpul sarcinii (punctele 5 și 18). Aceasta este doar o imagine de ansamblu a probelor prezentate în raportul BioInitiative actualizat în 2012.

2. EFECTELE BIOLOGICE SUNT CLAR STABILITE

Efectele biologice sunt în mod clar stabilite și apar la niveluri foarte scăzute ale expunerii la cîmpurile electromagnetice. Efectele biologice pot apărea în primele câteva minute de expunere la niveluri asociate cu utilizarea telefoanelor mobile sau a telefonului fără fir. Efectele biologice pot să apară, de asemenea, la doar câteva minute după expunerea la radiațiile stațiilor de bază, la WiFi și la toate contoarele „inteligente” fără fir care induc o expunere întregului corp.

3. EFECTELE BIOLOGICE LEGATE DE EXPUNEREA CRONICĂ POT FI SUSCEPTIBILE DE PROVOCAREA EFECTELOR ADVERSE

Multe dintre aceste efecte biologice pot fi suspectate în mod rezonabil că ar provoca efecte asupra sănătății, atunci când expunerile sunt prelungite sau cronice. Aceasta se datorează faptului că acestea interferează cu procesele normale ale corpului (homeostazie perturbată), împiedică organismul să repare daunele provocate ADN-ului, produc dezechilibre în sistemul imunitar, tulburări metabolice și slăbesc capacitatea de rezistență la boală. Procesele esențiale ale corpului pot fi, eventual, modificate de către o sursă de stres extern continuu (provenind din interferenţa cu sistemul electrofiziologic) și pot să conducă la tulburări ale functiilor metabolice şi de reproducere.

4. NIVELURI DE EXPUNERE JOASE – NIVELURI DE EXPUNERE LEGATE DE EMITEREA ANTENELOR RELEU- SUNT ASOCIATE CU EFECTE BIOLOGICE ŞI EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII

Cel putin cinci noi studii despre antenele releu raportează efecte biologice la nivele de expunere situate între 0,003 (ndltr, 0,1 V / m) și 0,05 mW / cm2 (ndltr, 0,4 V / m) sau niveluri mai mici decât cele raportate în 2007 (0,05 – 0,4 V, ndltr / m – la 0,1μW / cm2 – ndltr, 0,6 V / M – fiind nivelurile sub care, în 2007 nu s-au observat efecte). Cercetatorii au raportat dureri de cap, dificultati de concentrare, probleme de comportament la copii și adolescenți; tulburări de somn, dureri de cap și probleme de concentrare la adulti. Standardele de protecție publice sunt de 1.000 până la 10.000 de ori mai mari decât nivelurile care sunt raportate de noile studii că ar provoca efecte biologice.

5. EFECTE ASUPRA FERTILITĂŢII ŞI REPRODUCERII-SPERMA UMANĂ ŞI ADN-UL SUNT DETERIORATE

Sperma umana este deteriorată de radiatiile telefonului mobil la niveluri foarte scăzute de intensitate de ordinul microwattului și NW / cm2 (0.00034-0.07). Există o adevărată avalanşă de noi studii care raportează deteriorări ale spermei umane şi animale, care provoacă probleme grave de fertilitate, reproducere și de sănătate a urmaşilor persoanelor expuse.Nivelurile de expunere sunt similare cu cele cauzate de un telefon purtat la centura sau in buzunarul pantalonilor sau de utilizarea unui laptop pe genunchi . Sperma isi pierde capacitatea de a repara leziunile pe care le-a suferit ADN-ul. Studii privind sperma umana arata daune genetice cauzate de utilizarea telefonului mobil în modul așteptare sau de utilizarea unui laptop. Se observă degradarea calității, a mobilităţii și a viabilităţii spermei la valori de expunere situate între 0.00034 uW / cm2 și 0,07 uW / cm2, având drept consecinţă o scădere a fertilităţii masculine. Sperma nu poate repara leziunile provocate ADN-ului.

Mai multe laboratoare internaționale au reacţionat la studiile care arata efecte negative asupra calității, mobilităţii și structurii spermei la bărbații care folosesc și în special pentru cei care transporta telefonul lor mobil, smartphone sau pager, la curea sau în buzunar (Agarwal et al, 2008; Agarwal et al, 2009; Wdowiak et al, 2007, De Iuliis et al, 2009; Fejes et al, 2005; Aitken et al, 2005; Kumar et al, 2012). Alte studii au ajuns la concluzia că utilizarea telefoanelor mobile, expunerea la radiatiile unui telefon mobil sau purtatul unui telefon mobil aproape de testicule afectează cantitatea, mobilitate, viabilitatea și structura spermatozoizilor (Aitken et al, 2004; Agarwal et al 2007; Erogul et al, 2006).
Studii pe animale au arătat o alterare oxidativă și celulară, modificări anatomice ale testiculelor animalelor, o reducere a mobilităţii și viabilităţii spermatozozilor şi alte tipuri de efecte adverse asupra celulei germinale (Dasdag şi colab. 1999 ; Yan şi colab, 2007; Otitoloju şi colab, 2010; Salam şi colab, 2008; Behari şi colab, 2006, Kumar şi colab, 2012). Puţine studii pe animale au investigat efectele radiațiilor telefoanelor mobile asupra parametrilor fertilității feminine. Panagopoulos şi colab, 2012 au raportat o reducere a dezvoltării ovariene și a dimensiunii ovarelor, moartea prematură a foliculilor ovarieni și a celulelor nutritive la musca Drosophila. Gul și colab, 2009 au raportat că expunerea șobolanilor la radiofrecvenţele unui telefon în modul standby produce la nou-nascuti o scădere a numărului de foliculi ovarieni. Magras și Xenos, 1997, au raportat o infertilitate de-a lungul a 5 generații după expunerea la radiofrecvenţe la nivele de expunere ale unei antene releu de mai puțin de un microwatt pe cm2.

6. COPIII SUNT MAI VULNERABILI

Există o serie de dovezi care demonstrează că expunerile acute ale fătului și nou-născutului au consecințe deosebit de negative, în funcție de stadiul de dezvoltare în care are loc expunerea în etapele critice de creștere și dezvoltare (ferestre de expunere), când astfel de expuneri provoacă efecte adverse asupra sănătății, care se vor putea dezvolta decenii mai târziu. Limitele stabilite de ICNIRP și FCC par a fi insuficiente pentru a asigura protecția sănătății publice, în special a celor mai tineri (embrion, fetus, nou-nascut, copil mic).
Comisia Prezidenţială Cancer (2010) a afirmat : „copiii sunt deosebit de fragili din cauza densității lor mici și dezvoltării fizice rapide, combinația celor două amplificând vulnerabilitatea lor la agenții cancerigeni cunoscuți, inclusiv radiații”.
Într-o scrisoare adresată congresmanul Dennis Kucinich din data de 12 decembrie 2012, Academia Americana de Pediatrie afirmă : „copiii sunt afectați în mod disproporționat de expunerile la mediu, inclusiv radiația telefoanelor mobile. Diferențele de densitate osoasă și cantitatea de lichid in creierul unui copil în raport cu creierul unui adult ar putea permite copiilor să absoarbă cantităţi mai mari de energie RF mai adânc în creierul lor. Este esențial ca noile standarde pentru telefoanele mobile sau alte dispozitive fără fir să fie fondate pe protecția celor mai tineri și mai vulnerabili, astfel încât să fie protejaţi de-a lungul întregii vieții. „

7. EFECTELE RADIOFRECVENŢELOR ÎN PERIOADA FETALĂ ŞI NEONATALĂ

În timpul vieții fetale (in utero) și in copilaria timpurie, expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile și la tehnologia wireless, în general, poate fi un factor de risc pentru hiperactivitate, pentru probleme de comportament la şcoală și probleme de învățare.
Studii asupra dezvoltării fetale: Efecte asupra fătului expus in utero la radiațiile telefonului mobil s-au observat în studiile pe oameni și animale începând cu 2006. Studiul Divan şi colab. (2008) a arătat că acei copii nascuti de mame care au folosit telefoane mobile in timpul sarcinii, sunt mai susceptibili de a dezvolta probleme de comportament în momentul in care ajung la varsta scolara decât copiii ale caror mame nu au utilizat telefoane mobile in timpul sarcinii. Copiii nascuti din mame care au folosit telefonul mobil în timpul sarcinii au cu 25% mai multe tulburari afective, cu 35% în plus probleme de hiperactivitate, cu 49% mai mult probleme de comportament și 34% mai multe probleme de acuitate vizuală. (Couch și colab., 2008).

Este nevoie de măsuri de bun simț pentru a limita ELF și RF la aceste categorii de populaţie, în special în ceea ce privește expunerile care pot fi prevenite, cum ar fi cele la incubatoare, iar campanii de sensibilizare pentru femeile insarcinate cu privire la laptop-uri, telefoane mobile și alte surse de ELF-EMF și RF EMF pot fi puse în aplicare cu ușurință. Sursele de expunere fetală şi neonatală cele mai periculoase includ radiațiile telefonului mobil (în paralel, utilizarea dispozitivelor fără fir pentru creșterea copilului purtate aproape de corp și utilizarea de către mame a telefoanelor mobile in timpul sarcinii). Expunerea întregului corp la radiofrecvenţele modemurilor şi bornelor Wifi, utilizarea laptopurilor wireless, utilizarea de incubatoare pentru nou-nascuti cu un nivel excesiv de ridicat de radiații au ca rezultat afectarea ritmului cardiac si reducerea nivelul melatoninei la nou-nascuti. Expunerea fătului la RMN ofera o mai mare sensibilitate la leucemie si astm la copilul expus la ELF.
O abordare precaută poate oferi un cadru pentru luarea de decizii în cazul în care acțiunile corective trebuie să fie efectuate pentru a evita expunerea mare a copiilor și femeilor însărcinate. (Bellieni si Pinto, 2012 – secțiunea 19)

8. EMF / RF FACToR PLAUZIBIL PENTRU AUTISM (TSA)

– Copiii cu tulburări neurologice, cum ar fi tulburări cognitive, de invatare, atentie, memorie sau tulburări de comportament ar trebui să beneficieze de un mediu înconjurător lipsit de wireless în şcoli, locuinţe și în dormitor;
– Sălile de clasă specializate pentru autism ar trebui să excludă orice comunicare fără fir pentru a reduce factorii de stres care pot fi evitaţi şi care pot împiedica progresul lor social, şcolar și comportamental;
– În mod ideal, toți copiii ar trebui să fie protejaţi împotriva stresului fiziologic indus de niveluri relativ ridicate de expunere la CEM / RF (fără wireless în sala de clasă și la domiciliu);
– Instituțiile de învățământ, care acum iau în considerare ca totul să fie wireless in spaţiile de învățare, ar trebui să fie bine informate că soluțiile cablate oferă, fără îndoială, medii mai bune pentru învățare și predare, și trebuie să evite consecințele posibilelor riscuri de sănătate pe termen lung pentru elevi și profesori;
– Monitorizarea din punct de vedere al sanătăţii a impactului tehnologiei wireless în centrele de învățare și de îngrijire ar trebui să apeleze la o metrologie sofisticată și tehnici de analiză a datelor relevante în ceea ce priveşte non-liniaritatea impacturilor EMF / RF și care să permită a discerne mai bine aceste efecte;
– Există suficiente argumente științifice în favoarea internetului prin cablu, săli de clasă și sisteme de învățare cu fir, mai degrabă decât să se investească în sisteme wireless costisitoare si potential periculoase pentru sănătate și care riscă să fie înlocuite în viitor;
– Elevii care refuză mediile wireless ar trebui să aibă acces la clase conectate cu fir (Herbert și Sage, 2012 – secțiunea 20). Multe disfunctii fiziologice și comportamentale la persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt similare cu efectele biologice și de sănătate ale EMF / RF. Biomarkerii și indicatorii de boală și simptomele lor clinice au similitudini izbitoare. În general, se pot clasifica aceste fenomene în următoarele categorii:
– Alterarea genelor sau expresiei genice
– Inducerea de modificări ale dezvoltării creierului si ale organismului
– Modificarea proceselor de reglare a functilor sistemice şi cerebrale pe tot parcursul vietii (care pot include atât fiziopatologia sistemică cât şi modificări în creier)
– Semne de alterare functionala in comportament, interactiuni sociale, atenție asemănătoare celor prezente în tulburările de spectru autist. Mai multe mii de studii științifice de peste 40 de ani indică efecte biologice și de sănătate grave ale CEM / RF.

Aceste studii arata efecte asupra genotoxicităţii, alterări ale ADN-ului dublu catenar și simplu, condensarea cromatinei, pierderea capacității de reparare a ADN-ului in celulele stem umane, reducerea neutralizării radicalilor liberi (în special melatonina) anomalii genetice, neurotoxicitate, carcinogeneză, morfologia și funcția spermei, comportament, asupra dezvoltării creierului fătului uman la mame care folosesc telefonul mobil în timpul sarcinii. O legătură a fost stabilită între expunerea la telefonul mobil a şoarecilor gestanţi și afectarea dezvoltării creierului fatului și apariția comportamentelor apropiate ADHD (tulburare de deficit atentie cu hiperactivitate).
Riscurile de reducere a speranței de viață sunt induse în primele etape ale dezvoltarii embrionare si fetale. Comparativ cu adulții, riscurile sunt crescute la sugari si copii foarte mici și este prezent la tinerii sub 20 de ani, al caror creier și sistemul nervos nu sunt încă mature. Existența unor perioade critice de dezvoltare înseamnă că factorii de risc odată instalaţi în celula sau în modificările epigenetice ale genomului pot avea consecințe grave și pe termen lung asupra sănătăţii indivizilor.

Toți factorii de mediu, inclusiv EMF / RF, cu un potențial impact asupra genomului uman și asupra sănătăţii și dezvoltării speciilor, inclusiv oameni, ar trebui să fie luaţi în considerare în definirea și punerea în aplicare a măsurilor de precauție.
Prin eliminarea factorilor de stres inutili, cum ar fi EMF / RF și întărirea rezistenței fizice a individului, este posibil să se coboare sub pragul critic de depășire a sarcinii alostatice și de decompensare în autism.
Dacă factorii de risc pot fi in mare masura evitaţi, ne-am asuma un risc prea mare ignorând semnele clare ale impactului asupra sănătății pe scară largă pentru populaţie. Deoarece epidemia de autism (ASD) pune în pericol bunăstarea copiilor și a familiilor lor şi afectează o familie din 88 și această rată este în creștere în fiecare an, nu ne putem permite să ignorăm acest ansamblu de semnale. Publicul trebuie să știe că există aceste riscuri, că trecerea la tehnoloia fără fir nu trebuie să fie considerată drept lipsită de pericole. Reducerea expunerilor nu afectează beneficiile tehnologiei în procesul de învățare, dar învinge temerile de riscuri pentru sănătate și tulburări de dezvoltare, de învățare și de comportament în clasă. (Herbert și Sage – secțiunea 20)

9. RISCURILE PENTRU BARIERA HEMATO-ENCEFALICĂ (BHE)

« BHE este o barieră care împiedică intrarea toxinelor in creier. Creșterea permeabilității BHE din cauza radiațiilor RF de la telefoanele mobile poate conduce la leziuni neuronale. Multe studii, în special la animale, arată că expunerea la RF de intensitate foarte scăzută poate afecta BHE. Conform cercetărilor, este mai mult decât probabil că EMF de la telefoane și stațiile de telefonie mobilă au efecte biologice la niveluri atermice. O singură expunere de 2 ore la radiația unui telefon mobil poate crește permeabilitatea BHE, leziuni neuronale putând fi observate la 50 de zile după expunere și chiar mai târziu se observă scurgeri de albumină. A fost demonstrat că un nivel de RF la nivelul 0,001W / kg, mai puțin decât un telefon mobil la distanţă de 1 m, poate afecta BHE. Standardul american este de 1,6 W / kg; cel al ICNIRP 2W / kg (DAS) aplicat la nivelul capului (standard aplicabil în Franța, nota traducătorului) pentru telefoanele mobile și dispozitive fără fir. Astfel, efectele asupra BHE apar la nivele de expunere de aproximativ 1.000 de ori mai mici decât standardele SUA și ICNIRP. „(Salford, 2012 – secțiunea 10)
În cazul în care BHE este vulnerabilă la acest tip de expuneri, ar trebui să luăm în considerare, probabil, ceea ce se întâmplă cu bariera hemato-oculară (care protejează ochii), bariera hemato-placentară (care protejeaza fatul in curs de dezvoltare) și bariera hemato-enterică (care protejează sistemul digestiv) și bariera hemato-testiculară (care protejează dezvoltarea spermei).

10. STUDIILE EPIDEMIOLOGICE ARATĂ CLAR O CREŞTERE A RISCULUI CANCERULUI LA CREIER

Există dovezi concrete care arată o creştere a riscului de gliom şi de neurinom acustic asociat cu utilizarea telefoanelor mobile și telefoanele fără fir. „Există elemente consistente, bazate pe studii epidemiologice,în favoarea recunoaşterii unei creşteri a riscurilor de gliom şi neurinom acustic asociate cu utilizarea telefoanelor mobile și telefoanele fără fir. Dovezile provin, în principal, din două centre de cercetare, grupul Hardell în Suedia și grupul Interphone. Elementele sunt mai puțin convingătoare pentru meningiom. O dovadă suplimentară a riscului o dau și localizarea tumorii în zona cea mai expusă a creierului, expunerea cumulată în timp și perioada de latenţă, tot atâtea elemente care conferă o pertinenţă biologică ipotezei creșterii riscului. Calculele suplimentare bazate pe estimarea dozei absorbite întăresc rezultatele. „(Hardell, 2012, secțiunea 11)
„Este rezonabil să credem că RF sunt bioactive și au o capacitate de a provoca efecte asupra sănătății. Rezultatele epidemiologice ar trebui să permită clasificarea RF drept cancerigene pentru om.
Bazat pe propria noastră cercetare și pe revizuirea altor rezultate, limitele de siguranță stabilite de ICNIRP și FCC / IEE sunt insuficiente pentru a proteja sănătatea publică. Definirea unor noi standarde și noi limite este necesară pentru a asigura această protecție. ”

11. DOVADA EFECTELOR GENETICE

86 de articole noi despre studiul efectelor genotoxice ale RF au fost publicate între 2007 și 2012. 54 (63% dintre ele) arată efectele și 32 37% dintre ele) nu prezintă efecte. Dacă cineva este interesat de efectele genotoxice ale ELF (frecvență extrem de scăzută), 43 de noi studii au fost publicate între 2007 și 2012, 35 prezintând efectele (81%), 8 nu au prezentat nici un efect (19 %)

12. DOVADA EFECTELOR NEUROLOGICE

155 articole au fost publicate despre efectele neurologice ale RF între 2007 și 2012. 98 (63%) arată existenţa efectelor, 57 au ajuns la concluzia că nu există niciun efect (37%) În ceea ce privește ELF, numărul de articole publicate pe această temă între 2007 și 2012 s-a ridicat la 69. 64 dintre acestea ajungând la concluzia că există efecte neurologice (93%), 5 negăsind nici un efect (7%).

13. DOVEZI PENTRU CANCER LA COPII (LEUCEMIE)

Cu peste 42 de studii epidemiologice publicate, câmpurile electromagnetice sunt printre agenții fizici de mediu cei mai studiaţi. În afară de radiațiile ionizante, nici un alt agent de mediu nu a demonstrat mai temeinic creşterea riscului de leucemie infantilă. Dovezi suficiente de la studii epidemiologice care arata un risc crescut al expunerii la câmpurile electromagnetice (câmpuri magnetice de frecvență foarte joasă) nu pot fi atribuite la voia întâmplării, indirect sau echivoc. Prin urmare, în conformitate cu normele CIRC astfel de expuneri pot fi clasificate drept cancerigene de Grupul 1 (sigur cancerigene). Nu există alt factor de risc identificat pentru care condiții neverosimile au fost invocate pentru a amâna sau a refuza necesitatea de a lua măsuri pentru a reduce expunerea. Ca un prim pas în direcția principiului precauției, ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că expunerea la liniile de distribuție electrică este inferioară unei medii de aproximativ 1 mG (Miligauss). Această valoare este, în acest moment arbitrară, și susținută doar de faptul că, în multe studii, acest nivel a fost ales ca referință.
Pentru stațiile de bază cu valori de expunere ce variază de la mai puțin de 0,001 μW/cm2 la 0,05 μW/cm2; În 5 studii noi din 2007, cercetatorii raportează dureri de cap, dificultăți de concentrare și probleme de comportament la copii și adolescenți; și tulburări de somn, dureri de cap și probleme de concentrare la adulti.

14. MELATONINA ŞI CANCERUL MAMAR

Unsprezece dintre cele treisprezece studii epidemiologice realizate într-un cadru rezidenţial şi profesional sugereaza că expunerea la niveluri ridicate de câmpuri magnetice de frecvență extrem de scăzută poate duce la o scădere a nivelului de melatonină. Cele doua studii negative conțin deficiențe semnificative care, probabil, au dus la rezultate părtinitoare. Există dovezi suficiente pentru a concluziona că expunerile pe termen lung la niveluri destul de ridicate de câmpuri magnetice de frecvență extrem de scăzută pot induce o scădere a producției de melatonină. Interacțiunea dintre caracteristicile personale, cum ar fi consumul de medicamente, cu expunerea la câmpurile magnetice asupra scăderii producției de melatonină nu este cunoscută. Studii recente in vitro indică faptul că receptorul MT1, un receptor important de melatonina, ar fi implicat.

15. ALZHEIMER

Există dovezi epidemiologice puternice că expunerea la câmpuri magnetice de frecvență extrem de joasă este un factor de risc in boala Alzheimer (AD). Din 12 studii disponibile în prezent, nouă sunt considerate pozitive și trei negative. Cele trei studii negative conțin deficiențe semnificative în evaluarea expunerii cu persoanele puţin expuse, dar care au fost clasificate in grupul cu expunere ridicată. Pentru RF, numărul studiilor este insuficient pentru a trage concluzia că reprezintă un factor de risc sau de protecție vis-à-vis de AM. Exista acum dovezi că:
– concentraţiile mari de beta-amiloid sunt un factor de risc pentru MA și ca expunerea la nivel mediu sau ridicat la câmpuri magnetice de frecvență extrem de scăzută, de asemenea, pare a crește producția celulară de beta-amiloid.
Există dovezi puternice în studiile in vitro și la animale că melatonina protejează împotriva bolii Alzeimer. Astfel, este foarte posibil ca producția de melatonină scăzută să fie asociată cu un risc crescut de Alzeimer. (Davanipour şi Sobel, 2012 – Section 13)

16.PROTEINE DE STRES ŞI ADN CA ANTENĂ FRACTALĂ PENTRU RF

ADN-ul acționează ca o antenă fractală asupra CEM şi RF. Structura super-helix a ADN-ului în nucleu face ca molecula să reacționaze ca o antenă fractală cu spectru de frecvență larg. Această structură face ADN-ul deosebit de vulnerabil la daunele cauzate de EMF. Mecanismul presupune interacțiunea directă a EMF cu molecula de ADN (a pretinde că niciun mecanism de interacțiune nu este cunoscut este evident fals).
Multe frecvențe prezente în mediul înconjurător nu numai pot provoca, ci chiar provoacă deteriorări ale ADN-ului. Răspunsul celular la stresul indus de CEM este un mecanism eficient pentru a proteja celulele expuse la o gamă largă de EMF. EMF stimulează producerea de proteine ​​de stres (indicând o agresiune a celulei).
CEM sunt de un miliard de ori mai eficiente decât căldura convențională pentru a deteriora celulele. Standardele de expunere bazate pe încălzire sunt insuficiente pentru a proteja împotriva expunerii la CEM.
Este urgent să se revizuiască instrucțiunile de expunere. Cercetările au arătat că pragurile sunt foarte mici (standardele ar trebui să fie aduse la nivelul limitelor de răspuns biologic). Normele de expunere bazate pe biologie ar putea fi dezvoltate având ca punct de plecare cercetările despre raspunsul la stres.

17. DOVADA ALTERĂRII ADN –ULUI PRIN SEMNALUL MODULAT

Celulele stem umane nu se adaptează la efectele non-termice ale expunerii cronice la microunde (nu pot repara ADN-ul deteriorat) si deteriorarea ADN-ului în genele altor celule nu poate fi reparată eficient. Efectele non-termice ale microundelor depind de o varietate de parametri biologici și fizici care ar trebui luaţi în considerare la stabilirea standardelor de siguranță. Noi dovezi sugerează că noțiunea de DAS, care a fost adoptat pe scară largă pentru standarde de siguranță, nu este singura suficientă pentru a limita riscurile pentru sănătate ale efectelor non-termice în timpul folosirii unui mobil. Alți parametri de expunere, cum ar fi frecvența, modularea, durata și doza trebuie luate în considerare. Intensități mai mici nu sunt întotdeauna mai puțin periculoase; acest lucru poate fi mai periculos. Există ferestre de intensitate, caz în care efectele biologice sunt mai puternice.
Estimarea relației doză-răspuns ca fiind liniară este, probabil, ineficientă pentru RF și ELF (așa cum se face în cazul testelor de toxicitatepentru substanţele chimice).
Frecvența de rezonanță poate duce la efecte biologice la intensități foarte mici precum cele găsite la stațiile de bază (antene releu) și alte surse de microunde utilizate în domeniul comunicațiilor mobile. Aceste expuneri pot provoca riscuri pentru sănătate. Standardele actuale de siguranță nu sunt suficiente pentru a proteja de efectele non-termice ale microundelor.

Date privind efectele microundelor la valori de expunere foarte mici și rolul semnificativ al duratei expunerii precum și datele privind efectele non-termice ale microundelor telefoanelor mobile GSM / UMTS depind de frecvența purtătoare și de tipul de semnal hiperfrecvenţă, ceea ce sugerează că microundele emise de stațiile de bază, routere wireless, Wi+fi şi alte dispozitive fără fir contribuie la o expunere zilnică, care în prezent poate, de asemenea, produce efecte nocive pe termen lung. Cele mai multe dintre semnalele utilizate în comunicațiile mobile nu au făcut în prealabil obiectul studiilor de sanatate. Foarte puţine cercetări au fost facute cu semnale reale și pentru durate și frecvențe de expunere referitoare la o expunere cronică de comunicare „fără fir”. In anumitee studii, semnalele aşa-numitor „comunicaţii de tip portabil” nu au fost studiate în funcţie de expunerea reală vizând aspecte la fel de importante precum intensitatea, frecvența, modularea, polarizarea, durata și intermitenţa.
Ar trebui să stabilim noi standarde pe baza cunoștințelor mecanismelor efectelor non-termice. Cu atât mai mult cu cât semnalele de comunicație mobilă sunt de obicei înlocuite în mod regulat cu alte semnale a căror frecvență este şi mai mare, mai mult de o dată la fiecare 10 ani, durata comparabilă cu perioada de latență. Studiile epidemiologice nu permit stabilirea unei baze de evaluare a riscului de cancer atunci când semnalele noi sosesc fără încetare.
In multe cazuri, modularea frecvenței ELF și câmpurile suplimentare create de către microunde nu permit să distingem dacă efectele se bazează pe expunerea la ELF sau la RF. În consecință, aceste expuneri combinate și riscul potențial de cancer trebuie luate în considerare în același timp.
În ceea ce privește diferitele tipuri de semnale ale microundelor (frecvență, modulare, polarizare, câmpuri de aproape și de departe, intermitenţă, consistență, etc.) acestea pot provoca diferite tipuri de efecte. În mod ideal, fiecare tip de frecvență trebuie să facă obiectul unei evaluări a riscurilor, separat.
Principiul precauției trebuie să fie pus în aplicare până când noile standarde sunt luate în considerare.
Ar trebui să anticipăm că o parte a populației, cum ar fi copiii, femeile însărcinate și persoanele electro sensibile sunt considerate deosebit de vulnerabile la efectele non-termice.

18. EFECTE ALE CÂMPURILOR JOASE ASUPRA OSCILATORILOR BIOLOGICI NON-LINIARI ŞI SINCRONIZAREA NEURONALĂ Rolul câmpurilor joase de RF pulsate şi al modulațiilor de frecvență extrem de joasă a semnalelor RF ca perturbatori ai sincronizării neuronale este o ipoteză unificatoare pentru un mecanism biologic plauzibil care să explice efectele biologice ale CEM foarte scăzute, altele decât cancerul. Ritmurile electrice din creier pot fi influențate prin semnale externe. Acest lucru este în concordanță cu efectele stabilite ale câmpurilor slabe asupra oscilatoarelor biologice cuplate în țesuturile vii. Sistemele biologice ale inimii, ale creierului și ale intestinului depind de acțiuni de cooperare a celulelor, sincronizate în conformitate cu principiile oscilatiilor biologice cuplate non-linear și care depind de semnale ambientale temporal extrem de slave şi de precise. (Buzsaki, 2006; Strogatz, 2003). Cheia sincronizării este acțiunea comună a celulelor care cooperează electric – legând ansamblurile de oscilatoare biologice care se cuplează din aproape în aproape și se sincronizează în mod spontan. Oscilațiile biologice spontane în celule (celule pacemaker) pot fi întrerupte prin semnale artificiale exogene din mediu și acest lucru duce la desincronizarea neuronală care reglementeaza functiile noastre vitale (cum ar fi metabolismul), in creier, intestine și inima si ritmurile circadiene care guverneaza somnul și cicluri hormonale (Strogatz, 1987).

Creierul prezintă un ansamblu de oscilatori ce funcţionează pe frecvențe naturale, care se sincronizează reciproc (celule pacemaker circadiene). Strogatz a descris legile matematice unificatoare ale acestor cicluri biologice și factori externi care perturba aceste cicluri (Strogatz, 2001, 2003). „Ritmurile pot fi modificate printr-o varietate de factori și aceste perturbări pot afecta serios performanțele creierului” (Buzsaki, 2006).
« Organismele sunt din punct de vedere biochimic dinamice. Ele sunt continuu supuse unor condiții ce variază în timp fie că sunt externe, legate de mediul înconjurător, fie legate de ritmurile interne generate de celule specializate ale organismului. Exemple relevante de acest tip de celule sunt celulele pacemaker ale inimii, amplasate în nodul sinoatrial la mamifere (1) și ceasul circadian situat în nucleul suprachiasmatic al creierului la mamifere (2). Aceste generatoare de ritmuri sunt compuse din mii de celule ceasuri care sunt intrinsec diferite, dar cu toate acestea, oferă o stare oscilatorie coerentă. Acesta este cazul, de exemplu, oscilațiilor circadiene care au loc în nucleul suprachiasmatic a cărui perioadă este determinată de perioada medie a fiecărui neuron ce intră în componenţa ceasului circadian (3-7). Rămâne să formulăm modul de funcţionare a mecanismelor care explica acest comportament colectiv . »(Strogatz, 2001; Strogatz, 2003)

19. EMF CRESTE GRADUL DE PERICULOZITATE A CELULELOR CHIMICE
EMF acţionează asupra organismelor noastre la fel ca şi contaminanții de mediu (metale grele, produse chimice, pesticide). Atât EMF cât şi substanțele chimice sunt capabile să genereze radicali liberi, care produc proteine ​​de stres și provoacă efecte adverse indirecte asupra ADN-ului. Atunci când există o expunere multifactorială, vătămările se pot acumula și chiar interacționează sinergic provocând efecte genotoxice mai importante.

20. EMF SUNT UTILIZATE CU SUCCES ÎN VINDECAREA ŞI TRATAMENTUL UNOR BOLI
(Madkan şi colab, 2009)

21. ELF ŞI RF SUNT CLASIFICATE CA AGENŢI CANCERIGENI PENTRU OM – DE CE GUVERNELE NU FAC NIMIC ?

21. ELF ŞI RF SUNT CLASIFICATE CA AGENŢI CANCERIGENI PENTRU OM – DE CE GUVERNELE NU FAC NIMIC ? Agenția OMS, Centrul Internațional de Cercetare în Domeniul Cancerului (CIRC), a clasificat RF ca fiind posibil cancerigene pentru om (mai 2011) *. Clasificarea se aplică la emisiile de frecvențe radio în doze mici, în general, care acoperă toate dispozitivele care emit RF (telefoane mobile și telefoane fără fir, Wi-Fi, laptop-uri wireless, terminale fără fir, monitoare electronice pentru copii, dispozitive de acces wireless în sălile de clasă, instalații de antenă wireless, etc.). Grupul de lucru al CIRC ar putea clasifica radiofrecventa in grupa 4 – agentul nu este, probabil, carcinogen la om, dacă am avea suficiente dovezi care sugerează lipsa riscului de cancer. El ar putea fi clasificate în grupa 3 – pentru neclasificabile ca agent cancerigen, care ar fi fost o alegere temporar (dovezi inadecvate). CIRC nu a făcut nimic.

22. NOI STANDARDE TREBUIE APLICATE – AGENŢIILE DE SĂNĂTATE TREBUIE SĂ ACŢIONEZE ACUM
Normele actuale (valori limită propuse de FCC și ICNIRP) nu protejează în mod adecvat sănătatea publică de expunerea cronica la doze foarte mici. Dacă nu se face nicio corecţie la aceste standarde învechite, această întârziere va agrava impactul asupra sănătății publice, cu aplicatii din ce în ce numeroase ale tehnologilori fără fir, expunând astfel şi mai multe persoane din lume în viața de zi cu zi.

23. CATEGORIILE CELE MAI SENSIBILE TREBUIE PROTEJATE
Standardele de siguranță pentru categoriile sensibile trebuie să fie mai stricte decât pentru categoriile de adulți sănătoși. Categoriile sensibile includ fatul, sugarul, copiii, persoanele în vârstă, cele cu boli cronice și cele cu sensibilitate electrică dezvoltată (EHS).

24. SĂ PROTEJĂM VIiTOAREA VIAŢĂ – SUGARII ŞI COPIII
O puternică acțiune preventivă și avertismente clare sunt garanția prevenirii imediate a unei epidemii globale de tumori cerebrale care rezultă din utilizarea dispozitivelor fără fir (telefon mobil şi fără fir). Trebuie luate măsuri de bun simţ începând de acum pentru a limita expunerea la ELF și RF a fetuşilor şi a nou-nascuţilor (categorii sensibile), în special în ceea ce privește expunerile care pot fi prevenite cum ar fi cardiotocografele (monitor fetal), în incubatoarele spitalelor; și creșterea gradului de conștientizare a femeilor gravide cu privire la utilizarea de laptop-uri, telefoane mobile și alte surse potențiale de ELF și RF. Laptopurile wireless și alte dispozitive fără fir ar trebui să fie puternic descurajate în școli și pentru copiii de toate vârstele.

25. METODĂ PENTRU A EVALUA DOVEZILE ŞTIINŢIFICE
Metoda de evaluare a dovezilor științifice ar trebui să se bazeze pe principii de sănătate publică, mai degrabă decât să așteptăm o certitudine științifică înainte de a lua măsuri.

26. ATENȚIE LA WiFi
Dezvoltarea continuă a tehnologiilor fără fir și a echipamentelor asociate, precum și lipsa de reglementări pentru comerțul cu „tehnologii wireless” pune sănătatea publică la nivel mondial în pericol, cu excepția cazului în care noi standarde și mai drastice, precum și puternice avertismente de precauţie sunt puse în aplicare.

27. EXPUNERILE LA ELF ŞI RF POT FI EVITATE
Avem cunoștințele și mijloacele pentru a salva populația globului de efectele asupra sanatatii la nivelul mai multor generații și pentru a reduce expunerea la ELF și RF. Măsuri proactive și imediate pot reduce expunerile inutile și, prin urmare,pot reduce morbiditatea si ratele de deces prematur.

28. DEFINIREA UNEI NOI « VALORI PRAG »PENTRU RADIOFRECVENŢE

Cu caracter de principiu al precauției pentru sănătatea publică, o reducere la recomandarea raportului BioInitiative din 2007 de 0,1 μW/cm (sau o zecime dintr-un microwatt pe centimetru pătrat – ndltr, 0,6 V / m) din expunerea totală la RF în exterior, trebuie să se aplice un factor trei (în intervalul nanowatt pe centimetru pătrat). Un nivel de referință de 0,003 μW / cm2 (trei nanowaţi pe centimetru pătrat – ndltr, 0,1 V / m) ca „un nivel de efect observat” al RF se bazează pe studii ale stațiilor de bază de telefonie mobilă. Aplicarea unui factor de zece pentru a compensa lipsa de informații cu privire la expunerile pe termen lung (pentru a oferi o marjă de siguranță pentru expunerea cronică, dacă este cazul) sau pentru a proteja copiii ca o subcategorie sensibilă conduce la o valoare de precauție între 300 și 600 picowwaţi pe centimetru pătrat. Aceasta echivaleaza cu o valoare cuprinsă între 0,3 până la 0,6 nanowaţi pe centimetru pătrat ca un nivel rezonabil de precauţie pentru o expunere cronică la undele de radiofrecventa pulsate. Aceste valori ar trebui să se schimbe în viitor, atunci când noi studii îşi vor face cunoscute rezultatele lor. Lăsăm libertatea studiilor viitoare care pot reduce sau creşte „nivelurile de efecte observate” de astăzi și ar trebui să ne pregătim să acceptăm noi date pentru a ghida noile acțiuni de precauție.

Tags:

Comments (1)

  • Manifestul Electrosmogului 1 – Vitalitate & Protectie

    |

    […] unde regrupează studii si date concrete care atesta gravitatea situației actuale. Un rezumat pe acest site: – 1800 de noi studii arata diverse efecte: anomalii de transcriere a genelor(secțiunea 5); […]

Comments are closed