02. Electrosmogul, o poluare la purtător
Până acum aproximativ 25-30 de ani, Electrosmogul era în România doar o poluare ambientală, iar poluarea de proximitate (mai aproape de 50 cm de corp) se producea doar ducând telefonul la ureche.
Prin apariția routerelor cu Wi-Fi în apartamentele noastre şi a smartphone-ului lipit de mână, s-a trecut de la o poluare ambientală ocazională la o poluare de proximitate aproape permanentă.
Se poate întâmpla ca un nou-născut să doarmă cu un router Wi-Fi lângă pătuț, din neștiința părinților, sau cu un router Wi-Fi la 30 cm de cap, atunci când vecinul şi-a plasat routerul Wi-Fi de cealaltă parte a zidului. La fel, se poate întâmpla ca de cealaltă parte a zidului de la dormitor (pe casa scării de bloc) să fie instalat panoul cu noile contoare inteligente, care şi ele pot emite o poluare electromagnetică… Baby-Phone-ul este o idee la fel de neinspirată…
Accesul la internet la viteze mari şi preţuri accesibile pe smartphone-uri seduce fără limită de timp şi vârstă, iar părinții nu sunt avertizați că această expunere intensivă la 4G poate produce sechele în timp, modificând chiar ADN-ul copiilor noștri. Şi vorbim despre copii în cazul în care nu se întâmplă un avort spontan, caz în care anumite statistici arată că telefoanele şi semnalele Wi-Fi sunt responsabile de 47.7 % din aceste tragedii.
Din punct de vedere profesional, puţini dintre noi mai scapă de poluarea de proximitate. Contabilii şi programatorii stau câte 8 ore la calculator, în call-center se stă 8 ore cu telefonul la ureche, iar în televiziuni toți stau cu microfoanele lavalieră wireless la şold, acolo pe unde rinichii filtrează sângele.
În occident, unde aceste facilități tehnologice au fost la preţuri accesibile încă de acum un deceniu, a apărut o nouă afecțiune: Hiper-Sensibilitate Electromagnetică sau Electro-Hiper-Sensibilitate (EHS – Electromagnetic Hyper-Sensitivity). În câteva ţări, precum Suedia, EHS este recunoscută ca afecțiune şi poate face obiectul unui concediu sau despăgubiri pe caz de boală. În România, EHS face deocamdată obiectul… ignoranţei.
Întotdeauna, noile tehnologii sosesc promițând miere şi lapte, copii mai inteligenți şi o societate unde oamenii vor apăsa pe buton şi roboţii vor roi în jur să îi servească. S-ar putea să se ajungă şi la acest stadiu, cu o mica diferență: oamenii vor risca să lipsească din ecuație.
Atât timp cât nu constată palpabil că sunt afectați, oamenii nu iau în seamă aceste avertismente. Dar când ei sau copiii lor vor fi afectați, posibil să nu mai fie cale de întoarcere.
Cum am putea ieși oare din această letargie mortiferă, întreținută de norme internaționale create de organisme private, extrem de dubioase? Şi în domeniul electrosmogului se stabilesc nivele oficiale „de siguranță”, ca pentru toţi poluanții din jur, dar aceste nivele sunt „adaptate” discret la nivelul galopant al poluării actuale.
Avem fatala preconcepție că tot ceea ce nu ne afectează în primele 30 de zile, nu este o problemă, şi așa devenim încet-încet colegi de oală cu „broasca fiartă”. Scopul acestor articole este de a-l ajuta pe „Homo Digitalis” să diferențieze oala de pe aragaz de un jacuzzi…
Trackback from your site.