22. Protecția “No stress”
Metoda No stress sau Biologia credinței (Bruce Lipton)
Cu acest articol risc sa irit chiar si cativa prieteni, dar nu am de ales: „ Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi este adevărul”.
Dr. Bruce Lipton este un biolog american foarte mediatizat, atât pe mapamond cat si in Romania, cunoscut ca inițiatorul unui concept numit Biologia Credinței. Foarte respectabil in opiniile sale, dar la acest capitol despre care discutăm aici a comis o gafa. Asta nu înseamnă sa nu-l respect pentru celelalte opinii valoroase ale sale – sa dam Cezarului ce-i al Cezarului – dar nici nu pot trece cu vederea o afirmație care poate provoca o mare confuzie in rândurile publicului larg. Vorba lui Tutea: jumătate de adevăr plus jumătate de adevăr nu fac un adevăr”.
Biologia Credinței… protecție electromagnetica.
In acest concept, nu este vorba despre credință (care tine invocarea unui ajutor extern), ci despre beneficiile autocontrolul emoțional asupra activității biologice. Denumirea corecta ar fi „Biologia Autocontrolului”, sau ceva de genul „Health depends on the mind”.
Din discursul sau înțelegem ca poluarea electromagnetica ne afectează doar atunci când suntem «stresați». La o analiza atenta, argumentația lui Bruce Lipton nu convinge deloc. Sunt de acord ca stresul psihic este un co-factor, dar ca o stare mentala pozitiva este soluția totala a Electrosmogului, reprezintă științific o simpla utopie. Înainte de a argumenta, invit la vizionarea respectivei conferințe video „Unde Mintea si Materia Se Întâlnesc”. La minutul 17.50 sec., după ce demonstrează destul de corect ca poluarea afectează biologicul (pe mai mulți parametri), Dr Bruce afirma:
«Am sa va spun un șiretlic interesant: daca nu sunteți stresați, poluarea nu vă va afecta! Daca sunteți însă stresat, câmpurile devin foarte specifice (?!) si va pot afecta biologia. Deci chestia interesanta este ca atunci când ei au făcut testele nu au ținut cont de cine era stresat si cine nu era.
Acum însă ați înțeles ca stresul este mecanismul care va deschide organismul spre vulnerabilitatea către câmpurile electromagnetice. Si in special estrogenul este un hormon afectat foarte ușor de câmpurile electromagnetice, deoarece estrogenul este implicat in proliferarea celulelor si cancer… »
Sincer, mi-as fi dorit sa fie valide aceste afirmații, dar ele denaturează grav realitatea. Daca ar fi afirmat „evacuarea stresului scade efectul poluării electromagnetice” era de nota 10! I-am scris personal pe email pentru a cere lămuriri, dar mi-a răspuns un asistent (robot cred) cu un mesaj laconic. Din păcate, intre timp, această afirmație „daca nu sunteți stresați, poluarea nu vă va afecta„ face furori in rândul incondiționaților biologiei „credinței”. Si sincer, cat mi-as dori si eu sa fie adevărată! Acest pozitivism este benefic din punct de vedere social, prin punerea in evidenta a efectelor stresului asupra sănătății, însă dorința de aplicabilitate universala a conceptului sau l-a făcut sa nu mai discearnă limitele biologice ale acestui autocontrol. Putin recapitulare pe Teorema lui Goedel i-ar mai calibra lui Lipton limitele Biologiei Credinței.
Ca sa susțină cumva aceasta alegație forțată, ”daca nu sunteți stresați, poluarea nu vă va afecta”, Bruce Lipton adaugă: ”nu au ținut cont de cine era stresat si cine nu era” pe perioada testelor. Nostim este ca se contrazice singur si sigur pe el. Pai in dovezile prezentate pana la min. 17 nu era vorba de studii bazate pe chestionare ale unor indivizi, ci pe studii cu grup de control, pe cobai, pe culturi de celule, etc. Atunci „cine era sau nu stresat”, cultura de celule? In acest caz de ce se obțin rezultate diferite pe grupul de control, si in dublu orb? Majoritatea testele biologice nu se fac pe indivizi umani, ci pe cobai de laborator si in acest caz, șobolanii nu știu ca au – sau nu au – telefon lipit de cușcă.
Un alt argument subred:
El afirma ca, atunci când dormi, nu ești stresat, deci ar trebui ca melatonina sa nu fie deloc afectata, ori sute de studii pe oameni si animale arata ca ea este cea mai afectata. Glanda pineala nu tine cont de stress, ci de prezenta sau absenta fotonilor pentru a începe secreția melatoninei, iar radiațiile GSM/WiFi sunt luate drept fotoni. Cobaiul din grupul expus nu are motive sa fie mai stresat decât cobaiul din cușca neiradiata, dar nivelul sau de melatonina se prăbușește. …si odată cu el si alegațiile Dr. Lipton.
– Dr. Lipton afirma ca no stres/no radiation. Dar oare cum va face un copil de 2-3 anișori, care nu știe de stresul psihic si de autocontrol când le ies dințisorii?! Sunt studii care arata ca un om matur nu ar putea suporta durerea lor! La acest nivel de stres – daca ar fi după opinia sa – ar trebuie ca sarmanii prunci sa fie carbonizați de poluarea electromagnetică a routerelor, BabyPhone-urilor si telefoanelor? A se vedea aici.
– Dr. Lipton afirma ca estrogenul este un factor de referință in multiplicarea celulara haotica si este hormonul cel mai sensibil la CEM. In raportul cel mai complet despre Electrsmog – Bioinitiative – estrogenul nu este menționat, ci multe alte falii prioritar precum: melatonina, ionul Ca++ si metaloenzimele in general, hemoglobina, particulele de magnetita, apa morfogenica, etc.
Ba din contra, estrogenul protejează contra tandemului Mercur – neuroni – autism, după cum rezulta limpede din acest studiu.
– Daca Bruce Lipton in persoana – in stare zen – ar face acest test, ar evita aglutinarea globulelor roșii? Sa spunem ca are șanse de 1% sa reușească in stare de veghe, dar ce te faci cu cei 99% care nu reușesc? Mă îndoiesc ca Dr. Bruce nu a auzit de mega-studiile cercetătorilor de la Bioinitiative. Daca nu le cunoaște, ar fi trebuit sa le studieze înainte de a face afirmații hazardate, iar daca le cunoaște, rezulta ca Dr. Bruce îneacă pestele.
Argumentele mai pot continua… O analiza pertinenta arata ca la nivel celular toți suntem afectați la fel. Bineînțeles la persoanele echilibrate emoțional se diminuează efectele globale ale poluărilor de tot felul, dar nu se vor putea evita semnificativ si pe durata perturbarea metaloenzimelor si a melatoninei. Pana la o dovada biologica contrara, “prevederea este mama înțelepciunii”: nu va jucați cu Electrosmogul, mai ales in privința copiilor!
Nu știu daca frica de stres este tot un stres, așa cum nu știu daca afirmația «eu sunt un mincinos» este adevăr sau minciuna. Consider însă ca acest pozitivism ne transforma subtil in persoane apatice social si spiritual, pe baza conceptului ca „tot ceea ce se întâmplă așa trebuie sa se întâmple” si n-are rost sa ne stresam. Poate acel dicton „pâinea mea este o problema materiala, dar pâinea care lipsește celui nevoiaș este una spirituala” definește mai bine complexitatea realității biologice decât autocontrolul si autosugestia. Concluzia ca stresul provoacă o epuizare forțată a resurselor celulei este corecta biologic, doar ca stresul psihic nu este singurul factor care menține un nivel ridicat de stres ( ACTH si cortizol), ci exista factori moleculari si poluanți care reușesc acest lucru fără corelare cu stresul psihic.
Molecule precum glutenul si cazeina se pot transforma (in cazul unei intolerante corelata cu o semipermeabilitate intestinala) in Deltrofina, de o mie de ori mai neurotoxica decât morfina la nivel cerebral. Ca sa nu mai spun de combinația mercur/testosteron/neuroni. Ce autocontrol vei reuși daca nu elimini cauzele?
Biologia «credinței» promovata de Dr. Lipton este un portret robot foarte precis al biologiei, dar bidimensional, in alb si negru. Putina nuanțare transdisciplinara, ca de exemplu introducerea in biologie a noțiunii de «sacru» promovata de Mircea Eliade, ar înlocui de minune egocentricele americanisme I phone, I can, I pad , I go, etc. O biologie a Credinței in adevăratul sens al cuvântului, unde regăsim interconexiunile reale intre minte, biologie si mediul ambiant, este magistral formulata in lucrările unor savanți precum:
Dr Andres Gernez – Biologie de la function religieuse (Biologia functiei religioase)
Alexis Carrel (Nobel medicina) : Rugaciunea
Auguste Lumiere – La vie et la mort: fenommens coloidaux (viata si moartea, fenomene coloidale) Acad. Basarab Nicolescu: Noi, particula si lumea sau Ce este realitatea
Bonus: conferința Implicațiile fizicii cuantice in medicina viitorului, ținută la Paris in 2014 de Prof. Marc Henry; daca ar viziona-o, Dr. Lipton cred ca si-ar mai revizui puțin notițele.
Pentru omul de rând, Biologia credinței este deja definita social si biologic de peste 2000 de ani:
– «Maniați-va dar nu greșiți», ceea ce ne asigura ca secreția adrenalinei nu se va atrofia…
– «Sa nu tina mania voastră dincolo de apusul soarelui», permite un somn reparator.
Deși nu sunt un simpatizant al lui Oliver Cromwell (1599-1658), acesta a avut o fraza înțeleaptă: „Încrede-te în Dumnezeu şi ține-ți praful de pușcă la uscat”.
Trackback from your site.