Inteligența artificială
In ultimii ani se tot vorbește de Inteligenta Artificiala (I.A ) si parerile, firesc, sunt impartite. Ideea cea mai raspandita este ca aceasta I.A. va facilita un asemenea progres tehnologic, incat oamenii vor munci mai putin si vor fi mai liberi.
Inainte de era industriala, muncea in general doar barbatul si le ajungeau banii ptr toata casa. Acum ca IA este in floare, francezii au urlat pe strazi 3 luni sa nu le creasca varsta de pensionare si tot le-au crescut-o. Si la nvel mondial ni se impune aceeasi lozinca «munciti mai mult ca sa castigati mai mult». In traducere corecta: «munciti pana va dati duhul», caci toata lumea va cotiza pentru o pensie pe care nu o va mai apuca.
Dar unde se duce profitul productiei realizate de masini si roboti? De ce nu este repartizat oamenilor din acea zona, asa cum fac alti cetateni mai autonomi si organizati din statiunile acelea de ski, unde fiecare satean este co-actionar la firma care gestioneaza statiunea? Ca si acolo se lucreaza cu masini, dar cand fiecare satean este co-participant la profit, nu vezi nici o hartiuta sau tigara pe jos: toata lumea strange si toata lumea este cu zambetul pe buze. Pe o astfel de descentralizare si des-crestere economica trebuie tintit, caci spirala asta infernala a burselor conduse de calculatoare hiper-performante axate pe profit si crestere economica este pur si simplu non-naturala si destructoare! Pai in natura nu exista „crestere” permanenta: dupa „profitul” toamnei urmeaza „descresterea” anotimpului numit iarna, unde frigul si scaderea energiei solare permite naturii sa des-creasca, să se odihneasca, să se regenereze si să se curate. Dar despre iarna si descrestere nu se vorbeste, ci toata media este focusata pe incalzirea globala, drepturile porcilor si gripa aviara din curtea taranului.
De ce-ul il intelegi cand incepi sa aplici metoda «Follow the money» care iti dezvaluie ca „incalzirea globala”, Plandemiile, orasele de 15 minute si alte bazaconii sunt facute sa ne rareasca si sa ne tina in tarc, tocmai pentru ca IA o sa cam mestereasca totul in campul muncii. De aceea se vorbeste in Occident de Venitul minim garantat, ca in prima faza sa aiba Oile impresia ca ele sunt miezul societatii care gestioneaza si cumpara marfa de la robotei. Apoi usor-usor o sa mai poata cumpara doar timp de supravietuire, asa cum ne sugereaza subtil oficina globalista a Hollywood-ului in filmul «In Time» din 2011, unde fiecare „persoana” avea un implant care ii determina orele si minutele de viata in functie de activitatea si docilitatea fata de sistem . Iar cei care acordau dreptul la viata erau „sus”, cocotati pe o nava plina de roboti si verdeata, exact ca in visurile lui Presura&Co.
In contextul actual, aceasta IA are mai multe motive sa ne ingrijoreze decat sa ne bucure, pentru ca are la butoane o societate condusa de „elite” avide patologic dupa profit nesfarsit si neimpartit. Mai exista si temerile ca aceasta inteligenta artificiala o va depasi in curand pe cea umana si ar putea prelua astfel controlul asupra civilizatiei…
Aceasta problematica trebui vazuta din doua premise diferite: sistemele inchise si sistemele deschise.
1.Sistemele inchise.
Un exemplu de sistem inchis este jocul de sah. Acolo, da, ai piesele vizibile si regulile clare. La fiecare mutare, IA are in memorie toate partidele jucate pana in prezent, plus ca va calcula mii de posibilitati pe care le deschide si urmareste fiecare mutare a adversarului. Asta ii confera o capacitatea de „previziune” imensa, care poate duce la castigarea partidei. Exemplele pot continua, dar ideea este ca Inteligenta artificiala o poate egala sau depasi pe cea umana DOAR intr-un sistem inchis si vizibil. Dar aceste sisteme inchise sunt limitate si nu cele mai vitale pentru omenire, pentru ca din punct de vedere politehnic, omul are deja prea mult fata de necesarul lui de confort. Altele ii lipsesc lui acum…
2. Sistemele deschise.
Tot ce tine de arta, muzica, poezie si inventivitate este un sistem deschis, inimitabil si nedeterminabil. Unii oameni sunt ingrijorati ca IA va depasi capacitatea noastra cognitiva si creativa. Dar cum poti sa copii sau sa depasesti ceea ce nu intelegi si nu stii nici cum este generat si nici unde se afla? Pai cum poti depasi constinta, inteligenta si gandirea umana daca nimeni nu o intelege? Nimeni nu stie – si nici nu va sti vreodata – care zona din creier gazduieste constinta!
Se face mare Tam-Tam astazi pe studiul cognitivului uman si sunt favorizate studiile pe acest segment, dar exista si alte studii «nemachiate», care demoleaza acest mit al intelegerii complete a mintii umane. De exemplu, descoperirile neurologului britanic dr. John Lorber, prezentate într-un articol din 1980 în revista Science, intitulat Este creierul vostru cu adevărat necesar, pun sub semnul întrebării chiar noțiunea de baza, precum că numarul neuronilor este cel mai important factor pentru inteligența umană (Lewin, 1980). Dr. Lorber a studiat multe cazuri de hidrocefalie şi a concluzionat că desi unor oameni le lipsește cea mai mare parte a cortexului cerebral (stratul exterior al creierului), ei pot duce o viață normală.
Citat: „Există un student la Universitatea Sheffield care are un coeficient de inteligență de 126 şi care şi-a luat examenul la matematică cu nota maximă, fiind complet normal din punct de vedere social. Doar ca biologic, acel student nu are totuși creier… Când i-am făcut o scanare a creierului, am văzut că în locul unui țesut normal cu o grosime de 4,5 cm între ventricule şi suprafața corticală, exista doar un strat subțire de membrană cu o grosime de cca. 1 mm. Craniul său este, în principal, plin cu fluid cerebrospinal”.
Deci care harti neuronale vrea IA sa le copie daca un Homo Sapiens poate gandi si fara neuroni ? Vrea sa copie urmele lasate de lumina in apa? Nu are si nu va avea niciodata cum. Si lista de necunoscute poate continua: cum vin ideile si de unde vin? Si de ce vin tocmai cand suntem cu mintea aiurea si nu cand ne concentram noi mai tare? I.A ce va face in acest caz? Ne va copia si ea «deconcentrand-se» mai tare ca poate-poate o sa-i vina o si ei o idee geniala? Pai nu poate, ca la ea solutiile vin prin comparatie cu ce are memorat deja si nu poate genera ideii, ci doar selecta din informatiile preinregistrate. Dai, de exemplu, unui program sa traduca o poezie, unde exista metafore cu subinteles, care mai trebuie traduse si cu rima! Nici o sansa! Va fi o traducere seaca si stearpa, si acum si in vecii vecilor. Nu mai spun de interpretare/compozitie muzica clasica…
Ca fapt divers, am incercat sa traduc macar un banc bun in franceza pe Goolge Translate si chiar am ras de ce-a iesit, dar nu de pontul bancului, ci de traducere!
Sa mai dam un exemplu profan de sistem deschis.
Comparativ cu partida de sah care evolueaza intr-un sistem limitat ca si posibilitati, o partida de Poker este un sistem deschis, unde avem de-a face cu x necunoscute si x posibilitati. Acolo IA nu stie ce carti are adversarul, nici cartile care vor fi cerute si nici ce va primi fiecare la masa. Nu mai spun ca in ecuatia asta nebuloasa intra si temperamentul si bluff-ul de care sunt in stare ceilalti. Rezultatul risca sa fie invers ca la partidele de sah: IA va ramane fara zerouri in cont! Si, din fericire, Viata insasi este prin excelenta un Sistem Deschis si imprevizibil, si asta chiar de la nivelul material al particulelor cuantice, unde toate calculatoarele existente si toate cele care care vor mai fi construite vreodata (puse la un loc) nu vor putea sa determine in timp real pozitia si viteza unui electron. Motivul e simplu si implacabil: ai nevoie de o energie infinita iar asta nu exista in Universul acesta! Care univers de fapt…
Caci da, noua gaselnita sunt calculatoarele cuantice, care si ele nu vor face decat sa mareasca viteza de calcul si analiza probabilitatilor, dar ce folos daca posibilitatea/potentialitatea pe care ele au gasit-o este deja depasita de instanteneitatea/indeterminismul clipei prezente. Si la ce bun? Pe langa faptul ca nu vor avea niciodata o energie infinita, nu vor avea nici omenestile intuitie, fler si inventivitate, pentru ca acestea vin «de tare departe».
Vorba lui Blaga – perfect compatibila cu valul IA: «eu nu distrug cu mintea mea corola de minuni a lumii»!
Morala articolului:
Noi oamenii cautam toata viata pacea si fericirea. Pentru asta nu avem nevoie la nivel socio-cultural de imixtiunea calculatoarelor cuantice si nici de IA. Avem nevoie doar sa lasam firescul sa traiasca si valorile naturale sa se exprime.
Aberatiile la care s-a ajuns astazi duc la o societate carcerala si degradata fizic si moral, si asta datorita faptului ca am delegat unor organizatii si institutii ceea ce noi ar trebui sa hotaram si ele doar sa indeplineasca.
Sansa noastra ar fi sa redevenim oameni demni si liberi.
Si sa iubim adevarul, caci doar adevarul ne garanteaza libertatea!
Tags: IA
Trackback from your site.