Stresul la birou/ Monitor CRT
Simptomele de stres analizate în studiul „Building Sickness Syndrome” (Sindromul „Clădirii nocive”) sunt legate în general de factori ergonomici, ambientali şi de responsabilitățile crescânde ale muncii de birou. Pe lângă toți acești factori, s-a constatat că în era informatica a apărut o noua perturbare: poluarea electromagnetica cauzata de aparatura şi tehnologiile arhiprezente în birotica tuturor societăților şi marilor companiilor. In acest studiu s-a monitorizat îndeosebi expunerea cronică a personalului (ingineri, juristi, informaticieni) la emisiile CEM ale unui monitor cu tub catodic, şi s-a constatat ca provoacă o simptomatologie de tip neuropsihic, disfuncțional şi inflamatoriu. Studiul a fost realizat în dublu-orb (cu placebo) şi cu alternarea subiecţilor (cu sau fără CMO).
Studiul „Building Sickness Syndrome” a fost realizat de Prof. Derek Clements-Croome, University of Reading, Marea Britanie.
Rezultatele obţinute arată că între grupul utilizatorilor echipaţi cu CMO şi grupul celor fără CMO a existat o diferenţă constantă a nivelului de stres de 35%. Aşadar, dispozitivele CMO au permis celor protejați sa aibă un nivel de stres cu 35% mai mic decât grupul neprotejat. Aceste rezultate sunt confirmate de studii ulterioare, realizate pe 965 de persoane.
Derek J. Clements-Croome, John Jukes, Computers and Health în the Workplace, HEALTHY BUILDINGS 2000: Exposure, Human Responses and Building Investigations, SYR INDOOR AIR, Vol. 1, 2000, p.119-124.